fredag 22 november 2013

Hur vi använde kapsyler i undervisningen

Som sommarläxa till ettan fick min klass att samla kapsyler.  OJ, vad många kapsyler det blev. Och det kom bara fler och fler. Till slut hade vi två plastbackar fulla…

Vad gjorde vi med dem då? Här kommer lite av det vi gjorde med kapsylerna!

Det första vi gjorde vara att börja räkna dem. Det tog ett tag!

iphone 965Vi använde plastmuggar i olika storlekar och det blev på så sätt stor matematik. 10 kapsyler i varje liten plastmugg, när 10 småmuggar var fulla fick man hälla över i en stor plastmugg. Och 10 stora plastmuggar räknade vi ut var hela 1000 stycken!

iphone 968

Första omgången vi räknade var 1032 stycken!iphone 970

Vi använde givetvis kapsylerna för att jobba med mönster. Men först måste kapsylerna sorteras! Vi sorterade och sorterade.

iphone 1265

Sen kunde det bli många olika slags mönster på längden och tvären.

iphone 1253 iphone 1252 iphone 1251

Vi jobbade också med statistik. Barnen fick två och två en korg med ca 200 kapsyler. Sedan fick de sortera sorterna och på tavlan räknade vi hur många det fanns av varje sort. Vilken sort var vanligast? Vilken sort var det färst av?iphone 942Jag skrev upp på tavlan, då jobbade vi med romerska tally-markeringar, fem i taget.

kapsyler-sortera

Vi använde också kapsylerna som plockmaterial och som marker i bingo.

Vi spelade även ett spel där två barn fick två likadana uppsättningar och varsin bingotavla. Ett barn la ut kapsylerna på ett visst sätt och skulle sedan få kompisen att lägga ut sina på samma sätt utan att visa.

För att få fler tips på vad man kan göra med kapsyler, läs tidigare inlägget Att använda kapsyler i undervisningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader!