fredag 13 juli 2012

Bokstavsarbete i förskoleklass och år 1

Så hur gör då lärare med detta oundvikliga?! Jag menar givetvis bokstäverna. Stora eller små? En i veckan? I alfabetsordning, någon annan ordning eller kanske efter utseende? Gör alla samma, sker det individuellt? Är det träna formen, ljuden eller alltihop? Hör gärna av er med inspirerande tips kring bokstavsinlärning så lägger jag upp här på bloggen!

Jag har samlat ett helt gäng med länkar med inspiration kring bokstavsarbete i skolan. Håll till godo!

Majema tipsar om en rolig bokstavspåse

En etta i trollhättan har ett pyssel för varje bokstav som de visar i ett helt galleri!

image

Klass F1b har ett fint inlägg med lite tips och många bokstavsbilder. De har även en kategori som heter Alfabetsgatan

En förskoleklass från Igelbodaskolan i Nacka, Stockholm, bjuder på många fina svenskainlägg med många bokstavspyssel och tips!

 

Söker man på lektion.se på bokstavsarbete hittar man många material ex:

Erica Lövgren skriver om att skriva sig till läsning. Hela bloggen Klurigt lurigt och roligt i skolan är fantastisk och under forma bokstäver finns en del om just bokstavsarbete. (Men läs resten också!)

Inspiration och material för att matcha stora och små bokstäver finns på bloggen Mary on the moon

Lärarnas nyheter har publicerat en läsvärda artiklar om bokstavsarbete i en förskoleklass: Förskoleklassen har bokstavsfest.

image

Jag hittade en sida från finska utbildningsstyrelsen som heter De nya bokstäverna och siffrorna.

De nya bokstäverna och siffrorna

Där finns många bra texter om läs och skrivinlärning, om formandet av bokstäver, penngrepp, mål, metoder och mycket annat. Dessutom finns material för hur man skriver bokstäverna. En sida har många konkreta råd för hur man visar formerna.

A a

Såhär står det på första sidan:

Webbsidorna är i första hand avsedda för klasslärare, klasslärarstuderande och för dem som arbetar inom förskoleundervisningen, men de lämpar sig också för föräldrar som vill veta mera om de nya bokstavsmodellerna och siffrorna.

Ett sätt som jag tror de flesta eleverna är roligt är att använda en ipad eller interaktiv skrivtavla och spåra siffrorna. Här är några appar som jag läst om

Se även mina olika alfabet att använda som ligger hos Förskoleburken: Montessorialfabet gemener och montessorialfabet versaler, alfabetsfärgläggning, alfabet att hänga på väggen, och även teckenalfabet.

2 kommentarer:

Skriv gärna några rader!