måndag 13 augusti 2012

Aktiviteter för första veckan i skolan

Snart är det upprop för mig och mina ettor och jag funderar på vad vi ska hitta på den första nervpirrande tiden tillsammans. Nu känner ju jag eleverna och de känner varandra, men det är ändå något nytt som händer. Här är lite inspiration för vad man kan hitta på den första tiden i skolan. Den första tiden handlar ju mycket om förväntningar, rutiner, att skapa gemensamhet och trygghet.

Barnen får göra ett personligt smycke att hänga på ryggsäcken . Pärlorna väljs efter hur många syskon man har, initialer, favoritfärg osv.Man kan göra olika affischer som visar att man är en klass:


Classroom project
De får ordna sina pärmar, lådor osv, varför inte med foton på?
Kindergarten-book-boxes


Ett enkelt sätt att göra eleverna delaktiga är att fundera tillsammans på hur man vill ha det. Vilka förväntningar ställs på eleverna och vad vill eleverna ha från läraren?

Picture


Och även fundera på vad eleverna vill lära sig!Göra någon presentation av något slag med favoriter och självporträtt.Sist men absolut inte minst har Ann-Marie Körling ett förslag på uppstartsaktivitet som låter toppenkul. Barnen får leta rätt på barn som t ex ätit jordgubbstårta och sedan återsamlas man och går igenom tillsammans.

image

Vad gör ni första tiden i skolan? Lämna en kommentar!

1 kommentar:

  1. Tack för toppenbra tips. Jag ska ha min egna förskoleklass och har tänkt att packà en gammal resväska med saker som är typiska för mig....saker jag gillar!! Denna väska ska få följa med under läsåret och kan fyllas med olika saker vid olika tillfällen. Vid jul med julpyssel osv. / S: et

    SvaraRadera

Skriv gärna några rader!