tisdag 11 september 2012

Filur på besök

Jag hade sedan länge tänkt att vi skulle ha en liten klassrumsmaskot i ettan. En kollega berättade att de haft ett gosedjur som fått följa med elever hem på helgen och det tyckte jag lät så kul.

När jag sedan läste blogginlägget Special delivery från Tunstall’s teaching tidbits visste jag att det var så jag ville göra.

Där blev deras tiger levererad i ett paket från posten! Jag köpte idén rakt av.

Vår lilla filur är från Stadsmissionen för att barnen inte ska sett någon liknande tidigare. Den kom i ett paket adresserat till oss och det ingick ett brev och en guldbok. Jag hade bett en kollega komma in med paketet vilket hon gjorde mitt under en lektion. Hon berättade att hon fått paketet av vaktmästaren och vi blev alla mycket förvånade och spända. Det stod ömtåligt på! Ingen kom på tanken att det kunde vara jag som hade något med saken att göra.

Jag öppnade paketet efter att vi gissat vad som fanns i. Sedan läste jag upp brevet och diskussion utbröt. Hur skulle vi ta hand om den? Vad skulle vi ge den för namn?

image

Vi kom fram till att vi skulle dra ett barn varje vecka som skulle få ta hand om den över helgen. I guldboken ska barnet skriva och rita / klistra in en bild. Vår filurs namn blev efter förslagsrunda och omröstning KLASSFILUREN.

I guldboken ( en anteckningsbok som jag plastat in med guldpapper ) hade jag klistrat in tips för vad man kan hitta på med filuren på helgen.

image

I måndags kom filuren tillbaka med guldboken och eleven fick stolt berätta för klassen vad de gjort tillsammans!

En succé kort och gott! Klassen klappar filuren varje morgon och de längtar efter att få ta hem den. Jag funderar på hur vi mer ska kunna använda filuren i klassen under veckorna?  Det blir spännande att se hur detta utvecklas!

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har haft en "klassens nallebjörn" i flera år enl. ungefär samma upplägg. Jättelyckat! (men får gärna vara en björn som tål att tvättas...) :-) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supermysigt! Tack, ja än är det spännande i alla fall!

   Radera
 2. Vilken rolig idé! Har inte hört talas om detta förut, men verkar vara ett roligt sätt dels för att förstärka gemenskapen i klassen samt att låta eleven bruka sin fantasi. :) Och att eleven även kan involvera filuren vid högläsning kan vara det lilla extra som förstärker elevens självförtroende vid läsning.
  Detta är en idé som jag kommer ta med mig till klassrummet. :)

  SvaraRadera

Skriv gärna några rader!