tisdag 18 december 2012

Ritskola–teckningstips

Den fina och inspirerande bloggen Skriv för livet fick mig intresserad av deras Ritskola. Marie skrev några extra rader om detta och Erica Löfgren som startade med detta parallellt med ASL har nu tryckt upp sina teckningstips som går att beställa för ynka 60 kr. 

Upprinnelsen, skriver Erica, är denna: “När vi började skriva oss till läsning upptäckte jag att tanken på att illustrera kunde hämma vissa barn från att skriva vad de egentligen ville.”

Jag har börjat med lite rit-tips som vi kallar det i min etta och det är jätte-uppskattat. Barnen får följa mina streck på tavlan ett efter ett och imitera. Jättenyttigt för fokus och koncentration dessutom! Vi brukar avsluta med “fri” ritning där barnen ofta använder de figurer vi gått igenom.

rit-tips-jul

Dessa gjorde vi under förra veckan (ursäkta bildkvaliteten!). Jultema såklart! Tomtenissen i mitten är från häftet men de andra är från min pinterest-sida med rit-tips. Där samlar jag allt rit-aktigt jag kommer över. Kolla gärna in där.

image

Jag har också en helt fantastiskt fin bok som heter Draw it, Magistern som jag ärvt efter mina mamma som också är lärare. Den är från 60-talet och sådär gammaldags och härlig. Skriven av Anita Hermansson och Bengt Åström. I förordet uppmanar den alla språklärare att "verkligen utnyttja det utomordentliga hjälpmedel som teckningen utgör"! Där är det fullt med enkla teckningar på saker i olika kategorier, som djur, fordon, mat osv.

Ett annat tips är att kolla in sidan funfonix där det finns massa enkla svartvita bilder

 

Är ni fler som jobbar på detta sätt? Eller blir sugna? Lämna gärna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna några rader!