tisdag 27 november 2012

Recension Uppdrag Språklyft

Skolverket har ju som ni säkert sett uppgraderat Nya språket lyfter som jag skrivit om tidigare! Det är ett observationsverktyg för elevernas språkutveckling.

Till detta material har Natur och Kultur utvecklat ett arbetsmaterial de kallar Uppdrag språklyft- idématerial till Skolverkets Nya språket lyfter! Författare är : Elisabeth Berg, Barbro Hagberg-Persson, Kerstin Lagrell och Majken Sköld.

  Uppdrag språklyft

Såhär står det om Uppdrag språklyft på hemsidan:

Uppdrag Språklyft 1 ger eleverna kreativa och roliga uppdrag att utföra i grupp eller individuellt. Första boken riktar sig huvudsakligen mot årskurs 1 – 3 och kan med fördel även användas i förskoleklass. Den har två teman, Leksaksfabriken och Detektivbyrån. Varje tema inleds med en högläsningstext, då läraren får många tillfällen att öva läsförståelse och ordkunskap med eleverna. Till varje tema finns en rad elevuppdrag som övar olika läs- och skrivstrategier, vilka aktivt utvecklar elevernas språk.

I anslutning till varje uppdrag finns en hänvisning till de observationspunkter och avstämningar som finns i Nya Språket lyfter!. Uppdragen finns som kopieringsunderlag – materialet är överskådligt och enkelt att arbeta med.

image

Detta är inledningen till temat leksaksfabriken: det första uppdraget. Se smakprov.

Mina åsikter:

Jag gillar verkligen detta material. Jag har inte hunnit testa det med klassen än, men det är inbjudande och jag gillar uppdragstänket. Det blir en röd tråd i arbetet och jag uppskattar mycket att det är så nära kopplat till observationspunkterna i Nya språket lyfter.

Svårigheten med Nya språket lyfter är ju just att bryta ner materialet till vad man konkret kan göra  - och det hjälper Uppdrag språklyft till med.

Jag gillar vidare att det i boken är tydligt är uppdelat med förberedelser, genomförande och observationer.  Jag skulle definitivt kunna tänka mig att arbeta med detta!

---

Kolla även in Erica Lövgren,  lärare och bloggare som brinner för Att skriva sig till läsning, som har gjort en tabell för att sammanställa och få överblick över hur läs- och skrivutvecklingen ser ut för varje elev och för klassen i stort för att komplettera Nya språket lyfter.

Uppdatering: jag ramlade över en blogg där en etta precis har börjat jobba med detta material!

-----------------------

Redogörelse för villkor

Natur och kultur har skickat mig ett exemplar av boken, ingen annan ersättning har utgått. Alla åsikter är mina egna!

3 kommentarer:

Skriv gärna några rader!